قطعا تا کنون واژه ی المپیاد را شنیده اید، المپیاد هم درست مثل المپیک که برای محک زدن توانایی ورزشکاران در رشته های مختلف برگزار می شود، برای مقایسه توانایی های علمی دانش آموزان کشورهای مختلف دنیا برگزار می شده و تا کنون نیز به سبک و رویه ی قبل ادامه یافته است.
اگر کمی به تاریخچه آزمون های علمی المپیاد در سرتاسر جهان نگاهی بیاندازیم از یک تقارن تاریخی با خبر می شویم که چندان هم اتفاقی نیست. سال ها پیش و در جریان جنگ جهانی دوم که کل اروپا را درگیر خود کرده بود نخستین مسابقات ورزشی المپیک برگزار شد. همان طور که می دانید در جریان این جنگ کشورهای شرق اروپا که به بلوک شرق معروف بودند و توانایی رقابتی کمتری در حوزه ی نظامی با کشورهای پیشرفته تر مثل آلمان داشتند، برای اثبات توانایی های خود، تلاش می کردند تا با پیشی گرفتن در مسابقات ورزشی بخشی از کاستی های خود در عرصه های تکنولوژیک را تحت تاثیر قرار داده و امید و اعتماد به نفس را در میان مردم کشورهای خود زنده کنند. بعد از پایان جنگ جهانی دوم، جهان دوره ی جدیدی از تحول را طی کرد که بعد ها جنگ سرد نام گرفت. هر چند که این بار دو طرف جنگ سرد دو طیف از کشورها را ایجاد کرده بود.
این بار به جای اینکه رقابت های برتری جویانه در مسابقات ورزشی و زورآزمایی جسمی به رقابت گذاشته شود، هر یک از کشورها سعی می کردند تا اثبات کنند که از لحاظ علمی در چه جایگاهی قرار می گیرند.
در پی علاقه ی کشورها در مقایسه علمی، نخستین مسابقات علمی با نام المپیاد پا به عرصه وجود نهاد. سال ها گذشت، جنگ سرد تمام شد اما المپیاد های علمی جهان همچنان ادامه پیدا کرد و رفته رفته نگاه کشورهای مختلف به المپیاد هم عوض شد.
شاید این جمله کمی شعاری به نظر برسد، اما اتفاقی که امروز در دنیا می افتد، همین لذت بردن از فضای دوستانه و در کنار آن ارتقای معلومات علمی نسبت به دیگران است. این روحیه در میان برگزار کنندگان المپیادها نیز رسوخ پیدا کرده و در روش امتیازدهی کمیته ی داوری هم تاثیر گذار بوده است.